Fem goda råd för dig som sparar till ditt boende

Fem goda råd för dig som sparar till ditt boende
november 30, 2018 Alexandra Reutenberg
In Nyhet

Att spara till ett boende är ett projekt som kräver både disciplin och eftertänksamhet. Vad ska du dra in på? Hur mycket kan du unna dig? Ständiga överväganden och beslut. Som tur är finns det råd och hjälpmedel. Här presenterar vi fem tips som förhoppningsvis ska göra den ekonomiska vägen till ditt nya boende lite smidigare.

1. Få överblick över din vardagsekonomi

Allt sparande blir så mycket lättare om du har koll på in- och utflödet av pengar. Det finns flera praktiska appar som hjälper dig med detta. Du får överblick och kan sätta upp både lång- och kortsiktiga sparmål.

Tips på appar:

Dreams
Bestäm ditt sparmål, hur mycket du behöver spara ihop och under hur lång tid. Dreams tar hand om resten.

Tink
Vad lägger du dina pengar på egentligen? Tink hjälper dig att sortera ditt spenderande med allt från kategorisering till diagram. Du kan även jämföra boräntor och stuva om dina bolån.

Matpriskollen
Hur mycket pengar spenderar du på mat under en månad? Kan du dra in på något? Vad kostar maten i olika butiker? Med Matpriskollen kan du jämföra priser samt lägga in bevakning på olika varor.

2. Se över dina avtal

Hur är det med elräkningen, har du verkligen det billigaste alternativet? Går det att ringa och surfa billigare? Och försäkringarna, hur är det med dem? Det brukar löna sig att se över detta med jämna mellanrum. Man samlar ju ofta på sig en del avtal över tid.

Tips på sajt: https://minatjanster.se/

3. Slå ihop dina lån

Det är vanligt att man har mer än ett lån som ligger och tickar. Kanske har du behövt pengar på kort sikt och tagit ett snabbt lån? Tyvärr medför det ofta skyhöga räntor som kostar onödiga pengar. Det här är ett klassiskt exempel på en situation som kan röra till vardagsekonomin. Olika pengar dras till olika ställen, och det känns som att betalandet aldrig vill ta slut. Det är bättre för både ekonomin och själsron att slå ihop lånen till ett enda. Prata med din bank. De kan oftast hjälpa dig att reda ut situationen.

4. Säg upp onödiga prenumerationer

Hur många automatiska överföringar har du som ligger och tuggar månad efter månad? Vem vet, det kanske ligger ett bortglömt gymkort där och skräpar. Det är just det här som är det farliga med autogiron. De tecknas upp, tiden går, och rätt som det är har du glömt bort dem.

Dessutom – Spotify, Netflix, träningskort, magasin, osv. hur mycket av det här behöver du, om du tänker efter? Kanske är något värt att stryka med tanke på vad du sparar till? Det går till exempel att spara en slant i månaden genom att teckna ett familjeabonnemang på Spotify. Det finns en hel del pengar att spara på sikt genom att gå igenom sina abonnemang och prenumerationer. Många bäckar små, som det brukar sägas.

(Och, även om det inte är en prenumeration så är det många av oss som köper böcker varje månad. Då kan biblioteket vara ett bra (och billigare) alternativ.)

5. Spara i början av månaden

Det finns olika sätt att spara på. Vissa sätter in det som blir över när månaden är slut, andra gör det direkt när lönen kommer. Vi rekommenderar det senare! Genom att sätta in sparandet det första du gör när lönen kommit blir det lättare för dig att leva på det som är över. Du hinner liksom inte ”se” pengarna förrän de är sparade, vilket kan vara ett bra sätt att få det gjort.

Vi hoppas att de här tipsen ska ge dig både inspiration och motivation till att komma igång. Kom ihåg, du sparar till något av det viktigaste i livet, nämligen ditt eget boende. Kan det finna någon bättre morot, så säg?

Lycka till!