Ny byggteknik

Ny byggteknik
maj 31, 2017 Alexandra Reutenberg
In Nyhet

I hörnet av Varlavägen och Kungsgatan har man under det senaste halvåret arbetat långt nere i en gigantisk grop. Stora maskiner och ljudet av pålar som bankas ner skvallrar om att något stort är på gång.

Kvarter 6 är det första av sju kvarter som ska utgöra den nya stadsdelen Valand i Kungsbacka. Bygget påbörjades i oktober 2016 och beräknas stå klart vid årsskiftet 2018/19.

Vi träffar Alf Lindeberg, chef för fastighetsutveckling hos Aranäs Fastigheter, som står bakom hela stadsdelen.

– Det är alltid en utmaning att bygga i Kungsbacka. Markförhållandena är väldigt besvärliga då staden ligger på gammal sjöbotten med tung lera som hela tiden rör sig, berättar Alf.

För att hålla leran på plats när man nu bygger husets källarvåning, reser man spontväggar som i sin tur hålls på plats med hjälp av hydrauliska stag i stället för traditionella fasta stålbalkar. Detta är en teknik som Skanska, som står bakom bygget, nu använder för första gången i Sverige. De hydrauliska stagen anpassar sig efter hur marken rör sig.

– Bygget nere i gropen kommer att pågå fram till hösten 2018. Först då börjar huset växa på höjden, avslutar Alf Lindeberg.