Valand genom åren

Valand genom åren
augusti 30, 2018 Alexandra Reutenberg
In Nyhet

TÄVLING!

Nu har du och en kompis chansen att bli inbjudna till en specialvisning från taket av Kvarter 6 i Valand. Svara på frågan och motivera varför just ni är värda att bli inbjudna till detta unika event. Missa inte chansen att se Kungsbacka från ovan!

  • Vilket år uppfördes Villa Valand? Du hittar svaret i texten nedan.
  • Skriv svaret i kommentarsfältet under tävlingsinlägget på Facebook tillsammans med din motivering.
    Till Facebook-inlägget
  • Av de rätt publicerade svaren kommer en jury att utifrån motiveringarna utse fem tävlande som blir inbjudna till specialvisningen. Inbjudan gäller för två personer.
  • De allmänna tävlingsreglerna kan du läsa här

Lycka till!

Valand genom åren

Har du också undrat över kvarteret Valands historia? Och namnet Valand, varifrån kommer det? Det finns ju ett Valand till, i Göteborg. Här följer ett litet försök att bena ut några frågetecken.

Valand ramas in av Kungsbackaån i öster, Varlavägen i väst, Borgmästaregatan i norr och Kungsgatan i söder. Genom åren har olika byggnader och verksamheter passerat revy. Flera fastigheter och verksamheter har stått utmed ån, men den mest centrala, som dessutom ger oss den bästa ledtråden varifrån namnet kommer, är Villa Valand.

Vi flyttar oss tillbaka till år 1887 då ett nytt hus uppförs på området. Byggnaden, som sägs ha blivit ditflyttad från Rossared av byggherre kronolänsman B L Hammarberg, uppfördes ungefär där kulturhuset Fyren ligger idag.

Fastigheten och tomten (8 837 kvm stor) överläts 1911 till dottern Ada Hammarberg, som gav villan namnet Valand. Varför hon valde just Valand framgår inte, men enligt den nordiska mytologin var Valand (även stavat Völund) hövding över alferna, och det är ingen orimlig gissning att namnet har hämtats därifrån.

På tomten och i fastigheten drevs i många år en handels- och fruktträdgård. 1942 såldes fastigheten till en O H Löfgren, som redan året därpå sålde den vidare, denna gång till en Ester Emgren, som bara några månader senare överlät den till en Alfhild Hallarth.

Mitt i denna ägarcirkus inleddes en pensionatverksamhet i villan. Denna fortsatte till och med 1946 då fastigheten köptes av J A Pettersson & Co, som bedrev konfektionsindustri med ett femtiotal anställda. Den verksamheten fortlöpte fram till 1959.

1960 såldes villan till Kungsbacka Stad. Samrealsskolan flyttade in och bedrev undervisning fram till 1970, då fritidskontoret tog över. Villan revs när kulturhuset Fyren byggdes 1993-94.

Övriga byggnader på området? På den västra delen drevs ett jordbruk mellan 1920-30. Den tillhörande fastigheten togs över av kommunen och arrenderades ut, för att rivas 1960, för att i sin tur ge plats åt ålderdomshemmet Lindgården, som revs 2015.

Vid Kungsgatan har det även funnits en kiosk och en förrådsbyggnad, både rivna sedan länge.
Byggnader uppförs och byggnader rivs. Det är en naturlig del av stadsutvecklingen. Aranäs drog upp sina första planer för Valand redan 2005, och 2014 förvärvades området av Kungsbacka kommun. Den 26 oktober 2016 togs det historiska första spadtaget.
Vi är nu i början av nästa kapitel i historien om Valand, en berättelse som kommer att betyda mycket för framtidens Kungsbacka. En spännande fortsättning följer!

Vi vill rikta ett stort tack till Per Olof Persson från Nordhallands Hembygdsförening som hjälpt oss med insamling av information till den här artikeln.