Villan som gav namn till en hel stadsdel

Kanske har du funderat på̊ varför den nya stadsdelen heter Valand? Det har sin förklaring så långt bak i tiden som 1887. Då sliter kronolänsman B L Hammarberg med att flytta en hel villa från Rossared till området där kulturhuset Fyren ligger idag. Villan ger han bort 1911 till sin dotter Ada som döper huset till Valand. Ingen vet varför.

1931 köper fastighetsbolaget Valand villan. De arrenderar ut villans fruktträdgård och fram till 1942 kan man komma förbi och handla frukt, grönsaker och växter. Då kliver en viss O H Löfgren in och köper fastigheten, för att bara ett år senare sälja den till Ester Emgren. Efter några månader överlåter hon huset till Alfhild Hallarth som startar ett pensionat.

Men ägarcirkusen tar inte slut. Redan 1946 förvandlar J A Pettersson & Co huset till en liten konfektionsindustri. Här jobbar ett femtiotal anställda fram till 1959. Strax därpå̊ säljs huset igen. Nu är det Kungsbacka stad som slår till och ger plats för Samrealskolan fram till 1970 då fritidskontoret tar över. Sagan om Villa Valand tar slut 1993 då huset rivs för att ge plats åt det nya kulturhuset Fyren.

Vår historia visar vägen framåt